erfgoedobject

Sportpaleis van Antwerpen

bouwkundig element
ID
11515
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11515

Juridische gevolgen

Beschrijving

Sportpaleis van Antwerpen gelegen op de grens met Antwerpen en Deurne, opgetrokken in 1932 naar ontwerp van Albert Herent en raadgevend ir. S.F. Van Der Haeghen.

Grote sporthal van gewapend beton onder ellipsvormig dak met een spanbreedte van 80 meter zonder tussensteunen. Bij de oprichting was dit dak met ijzeren gebinten uniek als eerste dergelijke constructie op het vasteland. De sporthal zelf bevat een middenpiste (ijspiste), houten piste, loges en tribunes; verder onder andere lokettenhal, rookzalen, buffetten, persbureau, rennerskwartier, conciërgewoning en garages. De afgeronde bakstenen voorgebouwen van vier bouwlagen met doorlopende vensterregisters zijn van dezelfde periode.

  • DE WINTER L.-HODISTER R., 25 jaar sportpaleis. Gedenkboek uitgegeven ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van het sportpaleis Antwerpen 1933-1958, s.l., s.d.
  • Sportpaleis Antwerpen, Verzameling prentkaarten.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Sportpaleis van Antwerpen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11515 (Geraadpleegd op )