Stella Marisinstituut

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stella Marisinstituut

Beschrijving

Voormalige Gemeentelijke meisjesschool, nu in gebruik door een afdeling van het Stella Marisinstituut. Eerste gebouw met vier klassen en overdekte galerij opgericht in 1911 (noordzijde), in 1925 naar ontwerp van Jan Van Weert uitgebreid met vleugel ten westen en lager paviljoen aan zuidzijde van oudste gebouw, latere aanbouwsels en prefablokalen. Gebouwen gelegen binnen het bouwblok, rondom een grosso modo rechthoekige speelplaats, bereikbaar via een doorgang.

Aan de straatzijde: art-decogetinte toegang naar ontwerp van J. Van Weert van 1925; één travee en twee bouwlagen. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen onder meer voor de tuitvormige geveltop met opschrift "Opvoeding", rondboogpoort onder brede waterlijst. Oudste vleugel in een sobere eclectische stijl in as van de toegang, vier traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Bakstenen lijstgevel met sober gebruik van natuursteen, risalietvormende ingangstravee links onder driehoekig frontonnetje. Rechthoekige muuropeningen, onder meer onder ijzeren I-balk. Links aansluitend lager paviljoen van 1925. Ten westen: art-decogetinte vleugel van twee bouwlagen (1925, J. Van Weert), deels bepleisterde bakstenen lijstgevel gemarkeerd door hogere lisenen en halfronde erkers, decoratieve panelen op de borstwering. Rechthoekige muuropeningen. Aan de straat, links van de toegang: voormalige onderwijzerswoning verbouwd en aangepast volgens een plan van 1963.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Merksem, Terlindenhofstraat, plannen S 23.

Auteurs: Steyaert, Rita