Kasteel Groenendael

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Groenendael

Beschrijving

Voormalig kasteel "Groenendael" of "Hof van Ullens", heden behorend tot Sint-Jan Berchmanscollege en gelegen in park met vijver en sportvelden, recentere schoolvleugel aan de straat. In de zuidwesthoek van het grondgebied Merksem stond de oude hoeve "ten Steene" of "Hooghuis", op deze gronden werd in 1864 en volgende een kasteel gebouwd met park voorzien van waterpartijen, nadien vergroot. Gedurende de Eerste Wereldoorlog bezet door de Duitsers en in 1924 aangekocht door het college.

Rechthoekig kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw; twee bouwlagen onder leien mansardedak met vorstkam, aan noordzijde lager aanbouwsel van één bouwlaag onder plat dak. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor de plint, de brede gekorniste puilijst, de doorlopende banden en de gevelbeëindiging. Rechthoekige vensters in geriemde hardstenen omlijsting, in middentravee onder gestrekte waterlijst. Voorgevel gemarkeerd door risaliet van vijf traveeën geflankeerd door imposante polygonale torens onder afgeknotte leien spits; licht uitspringende middentravee gemarkeerd door lisenen en op benedenverdieping geopend met hardstenen rondboogdeuren voorzien van sleutels en imposten, gevat tussen pilasters met Ionisch kapiteel, bordestrap van vijf trappen met siervazen op de afsluiting. Ten zuidoosten in het park, achter de recente schoolvleugel: brug met smeedijzeren leuning.

Auteurs: Steyaert, Rita