erfgoedobject

Mera N.V.-Hendrix Veevoeders

bouwkundig element
ID
11534
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11534
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

"Mera N.V.-Hendrix Veevoeders", gelegen op hoek Van Straelenlei/Noordkaai/Westkaai. De firma, opgericht te Schoten in 1939, werd in 1966 overgebracht naar de gebouwen van de voormalige "mouterij J. Dandelooy", opgericht in 1883 met toelating voor een stoommachine van 1884, in 1899 voorzien van elektriciteit en na brand heropgebouwd in 1907. De bestaande gebouwen werden in 1966 aangepast voor de fabricage van samengestelde veevoeders. Hoek Noord- en Westkaai: bakstenen lijstgevels geritmeerd door boogvormig verbonden lisenen, van 1907. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, takelsystemen. Het oude machinepark is volledig verdwenen.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Vergunningsplichtige Inlichtingen, Merksem, nrs. 69 (1899), 110 (1907).
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Stoomtuigen, Merksem, 1884.
  • Inlichtingen verstrekt door de firma Mera n.v.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De fabriek is door een zware brand verwoest op 7 april 1906 maar dadelijk heropgebouwd door de twee zonen van Joseph Dandelooy, Raymond en Charles. Het gebouw heeft het geweld van twee wereldoorlogen overleefd en heeft gefloreerd tot in de jaren 50. In 1958 werden de bedrijfsgebouwen overgenomen door firma Hendrix, veevoeders.
Auteurs: Autrique, Bob
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mera N.V.-Hendrix Veevoeders [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11534 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.