Parochiekerk Sint-Filomena met kerkhof

Beschrijving

Neoromaanse kerk, gebouwd in 1891 naar ontwerp van M. Christiaens, ter vervanging van de Sint-Filomenakapel, die zich op de hoek van de straat met de weg naar Hal bevond. De kerk is omgeven door het ommuurde kerkhof.

De plattegrond beschrijft een kruisbasiliek met een schip van vijf traveeën, transept in de derde travee, voorstaande toren, geflankeerd door twee kapellen onder zadeldaken, en een koor van een rechte travee met vlakke sluiting, geflankeerd door sacristieën.

Baksteenbouw met afwerking van hardsteen. De toren telt drie geledingen onder schilddak (leien); neoromaans rondboogportaal, geprofileerde, bakstenen rondboogvensters en rondboogvormige tweelichtvensters als galmgaten. Baksteenpilasters en rondboogfriezen aan de eerste en derde geleding. De overige delen onder zadeldaken, voorzien van geprofileerde, bakstenen rondboogvensters en bakstenen roosvensters.

Bepleisterd interieur. Overdekking door middel van een tongewelf op rondbooggordelbogen. Stergewelf boven de kruising. Cassettenplafond boven de zijbeuken. Rondboogscheibogen tussen schip en zijbeuken op pijlers.

Mobilair

Hoofd- en zijaltaren, witgeschilderd, neoromaans (eind 19de eeuw); het huidige altaar en de lezenaar zijn opgebouwd uit elementen van een voormalige preekstoel of communiebank, met merkwaardige beeldengroep; twee biechtstoelen, eik (eind 19de eeuw); doksaal en orgel (gedateerd 1909); hardstenen doopvont met koperen deksel (eerste helft 19de eeuw).

• GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Maasmechelen. Brussel, 1972, p.13.

Ommuurd kerkhof met naoorlogse graftekens.

Historiek

Het kerkhof werd samen met de Sint-Filomenakerk gebouwd en gewijd in 1900. Een postkaart toont de kerkhofmuur zoals die ook vandaag nog bestaat.

Beschrijving

Het deels vergroende kerkhof is omheind met een bakstenen muur, geritmeerd door hoger uitlopende pilasters. De muren en pijlers worden afgedekt met natuurstenen dekstenen. De dekstenen op de pijlers lopen uit op een punt en de driehoekige koppen zijn versierd met drielobben. Ten westen van de kerk, als afsluiting met de openbare weg, is de muur verlaagd en wordt ze afgewerkt met een metalen hekken tussen de bakstenen pijlers. De hoekpijlers zijn geaccentueerd met natuurstenen geprofileerde afzaten.

Op het deels vergroende kerkhof bleven graftekens uit de naoorlogse periode tot de vroege 21ste eeuw bewaard. De voornamelijk modernistische graftekens illustreren de evolutie van het materiaalgebruik van hardsteen naar graniet tijdens deze periode. Alternatieve materialen als wit marmer, gietijzer, kunststeen en metaal komen er voor.