Parochiekerk Sint-Filomena

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Maasmechelen
Deelgemeente Boorsem
Straat Grotestraat
Locatie Grotestraat zonder nummer, Maasmechelen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Maasmechelen (adrescontroles: 12-06-2007 - 12-06-2007).
  • Inventarisatie Maasmechelen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Filomena

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoromaanse kerk, gebouwd in 1891 naar ontwerp van M. Christiaens, ter vervanging van de Sint-Filomenakapel, die zich op de hoek van de straat met de weg naar Hal bevond. De kerk is omgeven door het ommuurde kerkhof.

De plattegrond beschrijft een kruisbasiliek met een schip van vijf traveeën, transept in de derde travee, voorstaande toren, geflankeerd door twee kapellen onder zadeldaken, en een koor van een rechte travee met vlakke sluiting, geflankeerd door sacristieën.

Baksteenbouw met afwerking van hardsteen. De toren telt drie geledingen onder schilddak (leien); neoromaans rondboogportaal, geprofileerde, bakstenen rondboogvensters en rondboogvormige tweelichtvensters als galmgaten. Baksteenpilasters en rondboogfriezen aan de eerste en derde geleding. De overige delen onder zadeldaken, voorzien van geprofileerde, bakstenen rondboogvensters en bakstenen roosvensters.

Bepleisterd interieur. Overdekking door middel van een tongewelf op rondbooggordelbogen. Stergewelf boven de kruising. Cassettenplafond boven de zijbeuken. Rondboogscheibogen tussen schip en zijbeuken op pijlers.

Mobilair

Hoofd- en zijaltaren, witgeschilderd, neoromaans (eind 19de eeuw); het huidige altaar en de lezenaar zijn opgebouwd uit elementen van een voormalige preekstoel of communiebank, met merkwaardige beeldengroep; twee biechtstoelen, eik (eind 19de eeuw); doksaal en orgel (gedateerd 1909); hardstenen doopvont met koperen deksel (eerste helft 19de eeuw).

  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Maasmechelen. Brussel, 1972, p.13.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Grotestraat (Kotem)

Grotestraat (Maasmechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.