Oude parochiekerk Sint-Jan Maria Vianney

Beschrijving

Parochie ontstaan in 1926, aanvankelijk met noodkapel. Eerstesteenlegging kerk op 26 september 1926 naar ontwerp van Simon Van Craen. Inwijding op 17 juli 1927. Erkenning van een hulpkapel in een remise van het Hof ter Beke (zie nummer 904) op 21 juni 1948. Inwijding nieuwe kerk op 14 juni 1969 naar ontwerp van Walter Steenhoudt; oude kerk ingericht als feestzaal.

Zaalkerk van acht travee met ingangsportaal van één travee, rechthoekige koor van één travee met twee zijkapellen en vierkant torentje ten zuiden. Baksteenbouw op gecementeerde plint, onder geknikt zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen); decoratief verwerkte baksteen. Gevarieerde, doch grotendeels gedichte of aangepaste muuropeningen. Noordwestelijke gevel met bekronend gecementeerd kruis en ingangsportaal. Aangepast interieur.

• AROHM, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, dossier Sint-Jan-Vianneykerk.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde