Gemeentelijke meisjesschool en kindertuin

Beschrijving

Eertijds gemeentelijke meisjesschool, heden Stedelijk Instituut voor Lager Onderwijs, district Wilrijk. Sobere bakstenen constructie op rechthoekige plattegrond naar ontwerp van Jan Sel van 1932 (zie gedenkplaat inkomhal; ontwerp van 1930); oorspronkelijk met voortuintjes. In 1934 uitgebreid met kindertuin ten oosten eveneens naar ontwerp van Jan Sel.

Lijstgevel van tien traveeën, geritmeerd door lisenen, en twee bouwlagen onder plat dak. Centrale en hoger oplopende ingangstravee met uitspringend portaal en opschrift "Onderwijs-instituut". Eenvoudige rechthoekige muuropeningen.

De plattegrond vertoont een centrale inkom met aansluitende gang en bureel; aan weerszijden klassen die van de straat gescheiden zijn door gangen. Eenvoudige bakstenen vleugel onder plat dak als kindertuin; rechthoekige muuropeningen.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Wilrijk, Boomsesteenweg, dossier 1; plannen S 30.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde