Nijverheidsgebouwen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nijverheidsgebouwen

Beschrijving

Nijverheidsgebouwen van Arpic Engineering, een in 1952 opgerichte fabriek voor transportabele compressoren; in 1956 opgenomen door de N.V. Atlas Copco Airpower. Opgetrokken naar ontwerp van John Van Beurden, J.A. Pots en F. Laporta, van 1950. Uitbreiding in het begin van de jaren 1970 naar ontwerp van Léon Stynen en Paul de Meyer. Sobere baksteenbouw van één bouwlaag onder plat dak; rechthoekige muuropeningen. Hoger ingangsgedeelte van drie traveeën; uitspringende gebogen deur met steektrap.

• Gemeente-archief Wilrijk, Bouwaanvragen 1950/228.
  • VAN DER ZEYP J.,Het rijke Wilrijk 1200 jaar oud, Antwerpen, 1965, 557.
  • VENSTERMANS J.,1874-1954, Tachtig jaar beroepsorganisatie van het bouwbedrijf te Antwerpen, Antwerpen, 1954.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde