Huis Valaarhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Berkenrijs
Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Wilrijk
Straat Boomsesteenweg_WI
Locatie Boomsesteenweg_WI 94, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Valaarhof of Berkenrijs

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Valaarhof modo Berkenrijs, huis van plaisantie; eerste vermelding opklimmend tot de 16de eeuw. In een schepenakte van 1652 is er reeds sprake van een stenen voorpoort. In 1976 aangekocht door de gemeente. Heden ingenomen door de Rudolf Steinerschool en recent grondig gerenoveerd naar ontwerp van J. Van Elzen van 1983, met onder meer vernieuwing van het houtwerk van vensters en deuren.

Ingang ten noorden: arduinen 18de-eeuwse spiegelboogpoort met schamppalen; bekronend wapenschild van het echtpaar della Faille-van de Werve, die vanaf 1659 het goed beheerden voor hun zoon Melchior-Hyacinthus (1655-1741).

Laat-classicistisch gebouw, vermoedelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw, gelegen in deels ommuurde tuin. Bepleisterde en zalmkleurig beschilderde, rechthoekige constructie, volgens een gravure van A. Van den Eynde (1840) oorspronkelijk van twee, heden van drie bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Lijstgevels met klassiek hoofdgestel en rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels. Zuidgevel, met dubbelhuisopstand, van vijf traveeën met middenrisaliet, waarin rechthoekige deur tussen pilasters met verdiepte schacht; oorspronkelijk beglaasde vleugeldeur met ijzeren roedeverdeling (heden vernieuwd); hogerop deurvenster met balkon op consoles. Noordgevel gemarkeerd door centrale halfronde traptoren en links rechthoekig 19de-eeuws aanbouwsel van twee bouwlagen onder plat dak.

  • Gemeente-archief Wilrijk, Bouwaanvragen 1983/103.
  • VAN PASSEN R., Geschiedenis van Wilrijk, Wilrijk, 1982, 723-728.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1992

Relaties

maakt deel uit van Boomsesteenweg

Boomsesteenweg_WI (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.