Burgerhuis in art-decostijl

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl, oorspronkelijk met een huurkwartier, gebouwd in opdracht van August Celis, naar een ontwerp door Gustave Fierens uit 1929 (zie gevelinscriptie). Het bescheiden project is representatief voor het rijpe oeuvre van de architect uit het interbellum. Fierens debuteerde tijdens het decennium voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog, met een opmerkelijke reeks burgerhuizen zowel in eclectische als art-nouveaustijl. Tijdens de jaren 1920 en 1930 evolueerde zijn architectuur van een sobere art deco naar een gematigd modernisme. Tot zijn belangrijkste latere werken behoort het sociaal wooncomplex van de huisvestingsmaatschappij Onze Woning uit 1937-1939 aan de Nationalestraat.

De rijwoning met voortuin omvat drie bouwlagen onder een plat dak. Met een breedte van twee ongelijke traveeën, heeft de lijstgevel een verzorgd parement uit rode baksteen met een expressief metselverband, op een plint uit blauwe hardsteen. Witte natuursteen is gebruikt voor de sluitsteen, imposten en waterlijst van het rondboogportaal, de dorpels en lateien van de vensters erboven. Asymmetrisch van opzet wordt de compositie bepaald door de oplopende driezijdige erkerpartij in de brede zijtravee, gecementeerd in simili-natuursteen, met decoratieve medaillons op de borstweringen. Het houten schrijnwerk en het smeedijzer van de inkomdeur en vensters is bewaard.

Het gebouw met L-vormige plattegrond bestond volgens de bouwplannen oorspronkelijk uit de woning van de bouwheer die het gelijkvloers en de tweede verdieping omvatte, en een huurkwartier op de eerste verdieping. Deze werden ontsloten door een gemeenschappelijke inkom- en traphal met zijdelingse inplanting. De hoofdwoning bestond gelijkvloers uit een suite van salon en eetkamer, een keuken, overdekte ‘koer’ en toilet, en op de tweede verdieping uit drie kamers en een badkamer annex ‘studio’. Het huurkwartier op de eerste verdieping telde drie kamers, een keuken en toilet.