erfgoedobject

Flatgebouw in nieuwe zakelijkheid

bouwkundig element
ID
11579
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11579

Juridische gevolgen

Beschrijving

Flatgebouw in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect Louis De Belder (K.M.B.A.) van eind 1934, uitgevoerd in 1935. Opdrachtgever was maritiem expert Eugeen De Neef, voor wie De Belder in 1936-1937 een villa realiseerde aan de Berkenlaan in Wilrijk.

Hoekgebouw van Frans Van Dunlaan en Parklaan, met lijstgevels van in totaal tien traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. Parement uit geel baksteenmetselwerk met schaduwvoegen, plint uit blauwe hardsteen en dekstenen uit keramiek. Iets hoger oplopende inkomtraveeën met getrapte bekroning. Eveneens hoger oplopende afgeronde hoek met winkelfunctie op de begane grond. Verder sober van opzet, met registers van rechthoekige muuropeningen op lekdrempels.

Volgens bouwplannen samenstel van drie meergezinswoningen, Frans Van Dunlaan 21-23 met elk vier flats ontsloten door gescheiden inkom- en traphallen, Parklaan 1-3 met twee winkels annex driekamerwoonst en in totaal zes flats rond een gemeenschappelijke inkom- en traphal. De flats bestaan uit een woonkamer, keuken, twee slaapkamers, badkamer en wc. In Frans Van Dunlaan 21-23 extra salon, maar gelijkvloers slechts één slaapkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 238#4138 (21 januari 1935).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Flatgebouw in nieuwe zakelijkheid [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11579 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.