Woning Raymakers

Beschrijving

Vrijstaande modernistische eengezinswoning met omringende tuin en garage ten zuidwesten, naar ontwerp van architect Georges Baines van 1960, beïnvloed door de Scandinavische architectuur. Opdrachtgevers Fernand Raymakers (°Lier, 1927) en echtgenote Thérèse Neefs (°Antwerpen, 1931), schoonbroer en -zus van Baines. Witgeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat) op rechthoekig grondplan.

Gesloten noordelijke straatgevel gemarkeerd door een erker (traphal) en een verticale verluchtingsstrip (wc). Westelijke zijgevel met deur onder een luifel doorlopend over de breedte van de oprit. Opengewerkte zuidelijke achter- en oostelijke zijgevel. Rationele en praktische binnenindeling aangepast aan de wensen van de bouwheer (onder meer speelkamer naast keuken).

Aan oost- en zuidzijde omlopend terras in aansluiting met de tuin als voortzetting van de woonruimten. Tuin aan westzijde afgesloten door een overdekt terras gevormd door de overkraging van het garagedak. Recent bijgebouw achteraan naar ontwerp van Bernard Baines.

Volgens bouwplan gelijkvloers inkom- en traphal annex vestiaire en wc, geflankeerd door de speelkamer aan straatzijde, ruime woon- en eetkamer met aansluitend de keuken aan tuinzijde. Op bovenverdieping vier slaapkamers waartussen de badkamer, traphal en bergplaats.

• EYCKERMAN T. 1989: Gids voor Antwerpen. Moderne Architektuur, Turnhout, 155.
  • S.N. 1962: Habitation à Wilrijk-Antwerpen: Georges Baines, La Maison 18.4, 113-114.