erfgoedobject

Modernistische eengezinswoning

bouwkundig element
ID
11592
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11592

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaande modernistische eengezinswoning met omringende tuin en garage ten zuidwesten, naar ontwerp van Georges Baines van 1960, beïnvloed door de Scandinavische architectuur. Witgeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat) op rechthoekig grondplan.

Gesloten noordelijke straatgevel gemarkeerd door een erker (trapzaal) en een verticale verluchtingsstrip (W.C.). Westelijke zijgevel met deur onder een luifel doorlopend over de breedte van de oprit. Opengewerkte zuidelijke achter- en oostelijke zijgevel. Rationele en praktische binnenindeling aangepast aan de wensen van de bouwheer (onder meer speelkamer naast keuken).

Aan oost- en zuidzijde omlopend terras in aansluiting met de tuin als voortzetting van de woonruimten. Tuin aan westzijde afgesloten door een overdekt terras gevormd door de overkraging van het garagedak. Recent bijgebouw achteraan naar ontwerp van Bernard Baines.

  • Gemeente-archief Wilrijk, Bouwaanvragen 1960/10.
  • EYCKERMAN T., Gids voor Antwerpen. Moderne Architektuur, Turnhout, 155.
  • S.N., La maison, nummer 4, april 1962, 113-114.
    • Gegevens verstrekt door architect Georges Baines.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde, Steyaert, Rita
Datum  : 1992


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Modernistische eengezinswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11592 (Geraadpleegd op 20-06-2021)