erfgoedobject

Domein Kasteel Klaverblad

bouwkundig element
ID
11603
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11603

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hof van plaisantie, waarvan de eerste vermelding opklimt tot 1577. In de loop der eeuwen ging het goed over van de éne familie naar de andere. Meermaals verbouwd, onder meer in de periode 1678-1695 en in de 18de eeuw met rococo-elementen (zie oude foto's). In 1904 aangekocht door graaf Gonzague Moretus Plantin de Bouchout. Oud gebouw gesloopt en vervangen door een kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van Eugène Geefs.

Te midden van een park gelegen en omgracht rechthoekig kasteeltje in neo-Vlaamserenaissance-stijl met neogotische kapel ten zuidoosten en bewaarde 18de-eeuwse bijgebouwen ten zuidwesten en ten noordwesten.

Kasteel: verankerde en onderkelderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien) met getrapte dakvensters. Verwerking van natuursteen voor muurbanden, hoekstenen, omlijstingen en decoratieve elementen. Ronde traptoren met achtzijdige bekroning op noordhoek, erkertorentje op zuidhoek. Langsgevels met centraal risaliet onder getrapte top: oostgevel met vijfzijdige uitbouw en opschrift "Het Klaverblad"; westgevel met bordestrap en spitsboogdeur in uitgewerkte omlijsting, bekronend wapenschild van de familie Moretus en opschrift "Labore et Constantia". Overigens rechthoekige muuropeningen, waaronder kruis- en kloosterkozijnen.

Neogotische kapel verlicht door spitsboogvensters met glas in lood; westgevel met spitsboogdeur en bekronend Heilig Hartbeeld.

18de-eeuwse bijgebouwen, onder andere koetshuis, paardenstallen en dienstwoning. Rechthoekige bakstenen constructies van vier traveeën en één bouwlaag onder schilddak (nok loodrecht op het kasteel, mechanische pannen) met dakkapellen onder driehoekig fronton. Zuidwestelijk bijgebouw met opkamer in de zuidwestelijke hoek. Gecementeerde muurbanden en kwarthol geprofileerde en bepleisterde daklijst. Deels bewaarde zandstenen kruiskozijnen. Rondboogpoorten in arduinen omlijsting met rolwerksluitsteen.

  • VAN PASSEN R., Geschiedenis van Wilrijk, Wilrijk, 1982, 747-752.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Domeinen Klaverblad en Cleydael en kasteel van Hemiksem

  • Is deel van
    Klaverbladdreef


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Domein Kasteel Klaverblad [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11603 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.