Domein Kasteel Klaverblad

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Wilrijk
Straat Klaverbladdreef
Locatie Klaverbladdreef 60, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

Juridische gevolgen

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Domein Kasteel Klaverblad

Deze bescherming is geldig sinds 16-09-1994.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Klaverblad

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Kasteel Klaverblad met kapel en bijgebouwen

Deze bescherming is geldig sinds 16-09-1994.

Beschrijving

Hof van plaisantie, waarvan de eerste vermelding opklimt tot 1577. In de loop der eeuwen ging het goed over van de éne familie naar de andere. Meermaals verbouwd, onder meer in de periode 1678-1695 en in de 18de eeuw met rococo-elementen (zie oude foto's). In 1904 aangekocht door graaf Gonzague Moretus Plantin de Bouchout. Oud gebouw gesloopt en vervangen door een kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van Eugène Geefs.

Te midden van een park gelegen en omgracht rechthoekig kasteeltje in neo-Vlaamserenaissance-stijl met neogotische kapel ten zuidoosten en bewaarde 18de-eeuwse bijgebouwen ten zuidwesten en ten noordwesten.

Kasteel: verankerde en onderkelderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien) met getrapte dakvensters. Verwerking van natuursteen voor muurbanden, hoekstenen, omlijstingen en decoratieve elementen. Ronde traptoren met achtzijdige bekroning op noordhoek, erkertorentje op zuidhoek. Langsgevels met centraal risaliet onder getrapte top: oostgevel met vijfzijdige uitbouw en opschrift "Het Klaverblad"; westgevel met bordestrap en spitsboogdeur in uitgewerkte omlijsting, bekronend wapenschild van de familie Moretus en opschrift "Labore et Constantia". Overigens rechthoekige muuropeningen, waaronder kruis- en kloosterkozijnen.

Neogotische kapel verlicht door spitsboogvensters met glas in lood; westgevel met spitsboogdeur en bekronend Heilig Hartbeeld.

18de-eeuwse bijgebouwen, onder andere koetshuis, paardenstallen en dienstwoning. Rechthoekige bakstenen constructies van vier traveeën en één bouwlaag onder schilddak (nok loodrecht op het kasteel, mechanische pannen) met dakkapellen onder driehoekig fronton. Zuidwestelijk bijgebouw met opkamer in de zuidwestelijke hoek. Gecementeerde muurbanden en kwarthol geprofileerde en bepleisterde daklijst. Deels bewaarde zandstenen kruiskozijnen. Rondboogpoorten in arduinen omlijsting met rolwerksluitsteen.

  • VAN PASSEN R., Geschiedenis van Wilrijk, Wilrijk, 1982, 747-752.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1992

Relaties

maakt deel uit van Domeinen Klaverblad en Cleydael en kasteel van Hemiksem

Aartselaar (Aartselaar), Hoboken, Wilrijk (Antwerpen), Hemiksem (Hemiksem)

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Klaverbladdreef

Klaverbladdreef (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.