is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Decanale kerk Sint-Jan-Evangelist
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Decanale kerk Sint-Jan Evangelist: orgel
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Decanale kerk Sint-Jan-Evangelist
Deze vaststelling was geldig van tot
Parochie opgericht in 1930, aanvankelijk "uiteenneembare" kapel namelijk een barak van het voormalige Engelse kamp. Huidige kerk naar ontwerp van Frans Peeters, opgericht in 1932-1933, voltooid en ingewijd in 1936. Driebeukige pseudo-basiliek van vijf traveeën met rechthoekig koor, vrij massieve toren (ten westen) onder leien spits. Opgetrokken uit baksteen en beton met constructief en decoratief gebruik van natuursteen, onder meer voor de oostelijke voorgevel. Strakke, rechtlijnige vormgeving met verspringende volumes. Onder het plat dak bevindt zich een hoekig gewelf van beton en hout boven de brede en ruime middenbeuk, die door massieve pijlers afgescheiden wordt van de smalle en lage zijbeuken. Accent op het hoofdaltaar door de grote spitsboog van het koor.
Oud orgel: in huidige toestand te dateren midden 19de eeuw, afkomstig uit het Mechelse, begin 20ste eeuw aangekocht door de parochie Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, circa 1935 overgebracht naar de Sint-Jan-Evangelistkerk, in 1971 aangekocht door het gemeentebestuur. Eiken orgelkast met brede panelen.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)