Decanale kerk Sint-Jan-Evangelist

Beschrijving

Parochie opgericht in 1930, aanvankelijk "uiteenneembare" kapel namelijk een barak van het voormalige Engelse kamp. Huidige kerk naar ontwerp van Frans Peeters, opgericht in 1932-1933, voltooid en ingewijd in 1936. Driebeukige pseudo-basiliek van vijf traveeën met rechthoekig koor, vrij massieve toren (ten westen) onder leien spits. Opgetrokken uit baksteen en beton met constructief en decoratief gebruik van natuursteen, onder meer voor de oostelijke voorgevel. Strakke, rechtlijnige vormgeving met verspringende volumes. Onder het plat dak bevindt zich een hoekig gewelf van beton en hout boven de brede en ruime middenbeuk, die door massieve pijlers afgescheiden wordt van de smalle en lage zijbeuken. Accent op het hoofdaltaar door de grote spitsboog van het koor.

Oud orgel: in huidige toestand te dateren midden 19de eeuw, afkomstig uit het Mechelse, begin 20ste eeuw aangekocht door de parochie Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, circa 1935 overgebracht naar de Sint-Jan-Evangelistkerk, in 1971 aangekocht door het gemeentebestuur. Eiken orgelkast met brede panelen.

• FAUCONNIER A.-ROOSE P., Het Historisch Orgel in Vlaanderen, deel IIIa, Antwerpen, arrondissement Antwerpen, Brussel, 1983, 386-389.
  • FLOUQUET P.L., En pays flamand... Quelques églises et chapelles de l'architecte Fr. Peeters, in Bâtir, 40, maart 1936, 604-608.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde