Gekoppelde villa's in nieuwe zakelijkheid

Beschrijving

Gekoppelde villa's in nieuwe zakelijkheid op de hoek van Meerlenlaan en Elsdonklaan, naar een ontwerp uit 1936 door de architect Joseph Dewulf, gevestigd in Ruiselede (West-Vlaanderen). Opdrachtgever van het westelijke pand (Meerlenlaan 45) was Albert Meyhi (Oud-Heverlee, 1879-Wilrijk, 1955), algemeen directeur van de nv Gevaert Photo-producten in Mortsel. Hij was op 5 september 1918 in Le Havre gehuwd met Isabelle Vallaeys (Roeselare, 1894-Wilrijk, 1952), die zich in Antwerpen zou inzetten voor de blindenzorg als medestichter en voorzitter van het tehuis voor blinde vrouwen Sint-Godelieve, en als voorzitter van de stichting Licht en Liefde voor onze Blinden. Opdrachtgever van het oostelijke pand (Elsdonklaan 9) was Elza Laigneil (Kortrijk, 1905-Antwerpen, 1976), echtgenote van de ingenieur Albert "Berten" Vallaeys (Roeselare, 1898-Antwerpen, 1975). Deze was in de jaren 1930 lid van het Vlaamsch Nationaal Verbond en vanaf 1942 VNV-schepen van urbanisatie in Groot-Antwerpen. Albert en Isabelle Vallaeys waren broer en zus, kinderen van de kunstschilder Gaston Vallaeys (Gits, 1862-Roeselare, 1944).

Sobere baksteenbouw van twee bouwlagen boven een souterrain, met verspringende gevellijnen, een middenrisaliet in de zuidgevel en brede, rechthoekige vensters onder plat dak. Metselwerk uit rode baksteen in halfsteens verband, slechts geaccentueerd door doorlopende rollagen ter hoogte van de lateien en onder de dekstenen van de dakrand; fijne lekdrempels, doorgetrokken in het risaliet. Souterrain geopend door garagepoorten ter hoogte van het risaliet. Omhaagde tuinen.

Volgens het bouwplan gespiegeld samenstel van twee sterk afwijkende plattegronden, telkens georganiseerd rond de centraal ingeplante traphal. Beide villa's bestaan gelijkvloers uit een suite van woon- en eetkamer met terras aan de zuidzijde, een inkom met vestiaire annex wc en de keuken aan de noordzijde. De meer langgerekte westelijke woning (Meerlenlaan 45), met de inkom in de noordgevel, beschikt over een extra kantoor en kinderkamer. De meer compacte oostelijke woning (Elsdonklaan 9) heeft de inkom in de oostgevel. Op de eerste verdieping respectievelijk vijf en vier slaapkamers, een badkamer en berging. Het souterrain herbergt de garages, was-, wijn-, voorraadkelders en stookplaatsen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 238#4500-4501 (15 april 1936).