Medisch Instituut Sint-Augustinus

Beschrijving

Medisch Instituut, naar ontwerp van Gustaaf Van Meel van 1937-1938, kloostervleugel naar ontwerp van dezelfde architect van 1949; vergroot naar ontwerp van Herman Huygh van 1967; huidige aanpassings- en uitbreidingswerken naar ontwerp van Storme-Van Ranst van 1983.

Interessant, sober bakstenen gebouw van vijf bouwlagen met rechthoekige muuropeningen. Aan de noordzijde ingang en administratie in een laag volume met aansluitend een hoge centrale, halfrond afgesloten zone voor de interne circulatie, schuin hierop ingeplante ziekenhuisvleugels. Kamers aan zuidzijde, met uitzondering van vijfde bouwlagen, voorzien van balkons met ijzeren leuningen. Ten westen kloostervleugel met kapel; ten oosten nieuwe bouw.

• Gemeente-archief Wilrijk, bouwdossiers 1938/262 (1938) en 1948/175 (1948).
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 238#5008 (1937), 238#6770 (1949), 222#1693 (1967), 222#6137 (1983).

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde