Pastorie van de Sint-Bavoparochie

Deelgemeente Wilrijk
Straat Sint-Bavostraat
Locatie Sint-Bavostraat 16, Antwerpen (Antwerpen)

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de Sint-Bavokerk

Beschrijving

Voormalige pastorie met benedenverdieping opklimmend tot midden 17de eeuw (periode 1649-1656), meerdere malen verbouwd en vergroot in de periode 1843-1875, onder meer optrekken van een tweede bouwlaag in 1843-1844 naar ontwerp van Ferdinand Berckmans en bouw van onder andere een traptoren en twee kelders in 1874-1875 naar ontwerp van Eugeen Gife. Herstellingswerken uitgevoerd in 1991. Een tekening van A. Van den Eynden (circa 1840) toont een verankerd L-vormig gebouw van één bouwlaag onder schilddak met getrapte dakkapel.

Deels bepleisterd en beschilderd neoclassicistisch gebouw met in heden ontpleisterde westgevel duidelijke sporen van de traditionele bak- en zandsteenstijl op de benedenverdieping (zie 17de-eeuwse kern); twee bouwlagen op L-vormige plattegrond, onder overkragende haakse schilddaken (leien) op modillons; in de oksel onbeschilderde bakstenen (trap)toren onder schilddakje (nok parallel aan de straat, leien) met oeil-de-boeuf. Verankerde lijstgevels met rechthoekige, deels beluikte, vensters. Aan straatzijde dito deur in geprofileerde omlijsting onder gebogen fronton. Aansluitende blinde muur met recente rechthoekige poort.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Wilrijk, St.-Bavo, doss. 1, 3, 4.

Auteurs: Kennes, Hilde & Steyaert, Rita