Pastorie van de Sint-Bavoparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Wilrijk
Straat Sint-Bavostraat
Locatie Sint-Bavostraat 16, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de Sint-Bavoparochie

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Voormalige pastorie met benedenverdieping opklimmend tot midden 17de eeuw (periode 1649-1656), meerdere malen verbouwd en vergroot in de periode 1843-1875, onder meer optrekken van een tweede bouwlaag in 1843-1844 naar ontwerp van Ferdinand Berckmans en bouw van onder andere een traptoren en twee kelders in 1874-1875 naar ontwerp van Eugeen Gife. Herstellingswerken uitgevoerd in 1991. Een tekening van A. Van den Eynden (circa 1840) toont een verankerd L-vormig gebouw van één bouwlaag onder schilddak met getrapte dakkapel.

Deels bepleisterd en beschilderd neoclassicistisch gebouw met in heden ontpleisterde westgevel duidelijke sporen van de traditionele bak- en zandsteenstijl op de benedenverdieping (zie 17de-eeuwse kern); twee bouwlagen op L-vormige plattegrond, onder overkragende haakse schilddaken (leien) op modillons; in de oksel onbeschilderde bakstenen (trap)toren onder schilddakje (nok parallel aan de straat, leien) met oeil-de-boeuf. Verankerde lijstgevels met rechthoekige, deels beluikte, vensters. Aan straatzijde dito deur in geprofileerde omlijsting onder gebogen fronton. Aansluitende blinde muur met recente rechthoekige poort.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Wilrijk, St.-Bavo, doss. 1, 3, 4.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1992

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Bavostraat

Sint-Bavostraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.