erfgoedobject

Gekoppelde cottagevilla's

bouwkundig element
ID
11651
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11651

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde cottagevilla's in half open bebouwing, naar een ontwerp door de architecten Hippoliet en Jules De Vos uit 1931. Opdrachtgever was de boekhouder Charles Verberght, die zelf het linker pand (nummer 46) betrok.

Woningen van twee ongelijke traveeën, een souterrain en twee bouwlagen onder een complexe pannen bedaking (gemansardeerd schild- en zadeldaken) met dakvensters/-kapellen en sierlijke schouwen. Opgetrokken in rode baksteenbouw met decoratief metselverband, gecombineerd met witte natuursteen. Karakteristieke gevelhoge bow-windows en overkragende puntgevels in vakwerkbouw met houten stijl-en-regelwerk en bepleistering. Gekoppelde inkomportalen onder een gestrekte luifel met gebuikte kolom. Omhaagde (voor)tuinen.

Beide woningen met een gespiegelde, licht afwijkende plattegrond omvatten twee wooneenheden, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens het bouwplan gelijkvloers enfilade van salon, kantoor, woonkamer annex keuken (linker pand) of enkel keuken (rechter pand), en veranda met bovenlicht. Op eerste verdieping huurkwartier bestaande uit slaapkamer annex kabinet, woonkamer en keuken, in het linker pand met extra veranda en bijkeuken. Op tweede verdieping drie slaapkamers en kabinet. Van het linker pand ontnemen de keuken op het gelijkvloers en de bijkeuken op de eerste verdieping oppervlakte aan het rechter pand. Garage in het souterrain.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 238#3122 (25 juni 1931).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde cottagevilla's [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11651 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.