Naoorlogse bel-etagewoning

Beschrijving

Burgerhuis in naoorlogs modernisme, gebouwd in opdracht van het gezin F. Deckers, naar een ontwerp door de architect Edward Van Steenbergen uit 1950. De rijwoning behoort tot de allervroegste realisaties van de ingenieur-architect, die pas datzelfde jaar zijn diploma behaalde aan de Rijksuniversiteit Gent. In 1952 bekroond met een Tweede Vermelding in de Prijs Van de Ven, draagt de woning Deckers nog sterk het stempel van het late oeuvre van vader Eduard Van Steenbergen. Na diens overlijden in 1952 nam Edward op jonge leeftijd het architectenbureau over, en voerde de laatste grote opdracht van zijn vader uit, het in 1948 ontworpen Gemeentehuis van Deurne.

De rijwoning met voortuin en een gevelbreedte van 7 meter, omvat drie bouwlagen onder een plat dak. Sober en harmonisch van compositie, onderscheidt de lijstgevel zich door een strak parement uit blauwe hardsteenplaten. Het brede portaal geflankeerd door de strook glasstenen van de vestiaire en de garagepoort doorbreken de pui. Een gevelbrede, slechts licht geprononceerde erker legt de klemtoon op de bel-etage, daar waar de tweede verdieping door een bandraam wordt verlicht. Het oorspronkelijk stalen schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is evenals de garagepoort vernieuwd; hetzelfde geldt voor de voortuin, oorspronkelijk bekleed met breuksteen rond een centrale grasstrook en afgesloten door een laag muurtje.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, met op de begane grond ruimte voor de inkom- en traphal met vestiaire en toilet, een doka en een wasplaats. Op de bel-etage neemt de ruime woonkamer de straatzijde in, met aansluitend het afgeronde trappenhuis, de kinderkamer en de keuken met terras aan de tuinzijde. De tweede verdieping is opgedeeld in drie slaapkamers en een badkamer met annex linnenkamertje.

• Architectuurarchief Vlaanderen, archief Edward Van Steenbergen, dossier Deckers.
  • FLOUQUET P.-L. 1952: Habitation à Wilrijk-Anvers. Architecte: E. Van Steenbergen (junior), La Maison 8.3, 69-70.