Landgoed Hof Kums-Van der Elst en bunker

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Zandvliet
Straat Conterscherp
Locatie Conterscherp 54, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landgoed Hof Kums-Van der Elst en bunker

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Hof Kums-Van der Elst, naar de heer Kums, een Antwerps zeilfabrikant die het liet bouwen in 1887 naar ontwerp van Van Opstal.

Eclectisch, eertijds omgracht landgoed voorzien van glazen koepels en een toren, door de Duitsers verlaagd in 1917; in 1924 omgevormd tot boerderij. Heden sterk vervallen complex, gelegen middenin een grotendeels tot weiland omgevormd park (deels omhaagd), met bijgebouwen ten oosten en zuidoosten.

Bunker van gewapend beton, ten noorden, opgetrokken door de Duitsers in 1917 in de nabijheid van een artillerie-opstelling voor het onder vuur nemen van de Schelde.

Baksteenbouw van twee bouwlagen onder gecombineerde bedaking met gekanteelde attiek; verwerking van gesinterde steen voor muurbanden, omlijstingen en lisenen. Zuidgevel: centrale travee met houten erker onder getrapte top (4 trappen + topstuk).

Voormalige wintertuin rechts(?), heden ontdaan van de glazen koepel, doch met behouden composietzuilen. Gevarieerde muuropeningen.

Bakstenen bijgebouwen onder zadeldak, met zijtrapgevels en verwerking van gesinterde baksteen; rechthoekige of steekbogige muuropeningen.

  • HAVERMANS R., Militaire Werken in Polder en Kempen benoorden Antwerpen, (Calmthoutania, XXIII, 1971, nummers 1-2, p. 35).

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1992

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Conterscherp

Conterscherp (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.