U-vormige hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve

Beschrijving

U-vormige hoeve, met de open zijde van het erf naar de Maas gelegen, en hier door een muur afgesloten. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, rechts van het erf, het woonhuis met voormalige stal of schuur, ertegenover, de stal, en achteraan het erf, de dwarsschuur. Tussen stal en dwarsschuur bevindt zich de bakstenen, rondboogvormige inrijpoort.

Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen beluikt. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting, met op de latei het opschrift: D W P A 1859; bovenlicht met metalen roedeverdeling.

Gedichte, bakstenen rondboogpoort. In de zijgevel, twee rondboogvormige zoldervensters; kalkstenen gevelsteen met fraaie voorstelling van een boot en opschrift: D:W:P:AELBERTS/ 1859; een peilsteen met aanduiding van de waterhoogte.

De stal werd vrijwel volledig verbouwd; vergroting van de gevel naar voren toe; de oorspronkelijke dakhelling is af te lezen in de vlechtingen in de zijgevel; mergelstenen gevelsteen met datering 1847 (?). De dwarsschuur werd eveneens vrijwel volledig gewijzigd.