erfgoedobject

Twee boerenburgerhuizen

bouwkundig element
ID: 1170   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1170

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee naast elkaar gelegen huizen, op de oever van de Maas. Beide waren woonhuizen van ruime, semi-gesloten hoeven (zie Atlas van de Buurtwegen); ze hebben thans tegen de achtergevel een haaks dienstgebouw, nummer 97 heeft een aantal recente bijgebouwen.

Nummer 97: bakstenen gebouw van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); rechts een aanbouwsel van twee traveeën en een bouwlaag onder schilddak. Tweede helft 18de eeuw, waarschijnlijk met oudere kern. Gecementeerde voorgevel. Brede, getoogde en getraliede benedenvensters in een hardstenen omlijsting met sluitsteen; kleine, rechthoekige bovenvensters in een hardstenen omlijsting met sponningbeloop. De deur bevindt zich in het aanbouwsel: getoogd in een hardstenen omlijsting met sluitsteen. Onderaan de gevel, drie peilstenen: 40 el 49 duim/ boven AP; 1926/ 1ER JANVIER; 1880/ DECEMBRE 23. Zijgevel met aandak en vlechtingen. In de achtergevel een achteruitspringend gedeelte, afgelijnd met mergelstenen hoekbanden. Gewijzigde dienstgebouwen; in één van de gevels werd een gevelsteen ingemetst: 1779/ 2/ 24.

Nummer 99: breedhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), met huidig uitzicht uit midden 19de eeuw, doch mogelijk oudere kern. Bakstenen gebouw op sterk verhoogde begane grond; rondboogvormige keldergaten in rechthoekige, hardstenen omlijsting. Smeedijzeren muurankers met krullen. Rechthoekige, beluikte vensters met hardstenen latei en lekdrempel; bakstenen rondboogvensters op de halve bovenverdieping met hardstenen imposten, sluitstenen en lekdrempels. Getoogde deur in een rechthoekige, geprofileerde, hardstenen omlijsting met sluitsteen.

Linker zijgevel met aandak en vlechtingen. Smal, rechthoekig venster en klein, getralied venster in een vlakke, hardstenen omlijsting. Gewijzigde muuropeningen in de achtergevel; rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting.

Het haakse dienstgebouw omvat een stal en dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw, voorzien van een zijgevel met aandak en vlechtingen.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Twee boerenburgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1170 (Geraadpleegd op 06-08-2020)