erfgoedobject

Woonstalhuis

bouwkundig element
ID
11703
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11703
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Vrijstaand woonstalhuis in tuin opgericht omstreeks 1902 in opdracht van Carolus-Ambrosius Schroeyers, ter vervanging van een bestaande woning.

In 1917 zijn achterin, tussen deze woning en de Conterscherp twee bunkers opgericht, waarvan één gelegen in de achtertuin van deze woning en de tweede iets meer naar Conterscherp.

Het gaat om een boerenhuis met aan linkerzijde een dwarse stal. Het hoofdgebouw heeft een gevelbreedte van drie traveeën onder zadeldak met mechanische pannen, evenwijdig met de straat. Het betreft een bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand, op een hoge gecementeerde plint en voorzien van licht getoogde vensters met hardstenen dorpels onder een gedeeltelijk bewaarde houten kroonlijst. De verankerde zijgevels bezitten nog de oorspronkelijke baksteenvlechtingen. Aan de linkerzijde is een gedicht oculus te bemerken, terwijl de rechter zijgevel nog voorzien is van licht getoogde vensters: één op het gelijkvloers met bewaard schrijnwerk en een geschilderd luik en één ter verlichting van de zolderverdieping. Dit laatste en de vensters aan de voorgevel zijn in een latere fase aangepast. Ter hoogte van de voorgevel zijn de oude waterlijst en de oorspronkelijke luiken verdwenen. De plinten zijn lichtblauw geschilderd.

  • Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Dia’s, Zandvliet, 2.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Zandvliet, artikelnummer 635.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1902/1.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woonstalhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11703 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.