Landhuis Schildershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Schildershof

Beschrijving

Eclectisch landhuis, omgeven door vijver en intens beboomde tuin, opklimmend tot 1908, gebouwd naar ontwerp van J. Crols (zie gevelsteen) als atelier met panoramisch uitzicht voor kunstschilder A. Sohie; toegangspoort met decoratief ijzerwerk; bakstenen afsluitingsmuur met steunberen waarin ten noordwesten een rondboogpoortje; via een pad over de Aa rechtstreeks verbonden met zijn woning aan de Kerkstraat. Met uitzondering van de toren, aanpassingen en verbouwingen in de loop van de 20ste eeuw.

Volumespel van in- en uitspringende lijstgevels met onregelmatige travee-indeling en twee bouwlagen onder complexe bedaking (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat, leien) met dakkapellen; ten zuidoosten ingebouwde, vierkante uitkijktoren onder uidak (leien).

Verankerde baksteenbouw; overwegend in de toren constructieve en decoratieve verwerking van (ijzer)zandsteen en arduin. Verschillende rechthoekige of vijfzijdige houten erkers op begane grond en op de bovenverdieping, waarvan twee decoratief uitgewerkt met glas-in-loodramen en/of houtsnijwerk; uitgespaard portaaltje met korfboogarcade waaruit een trap met decoratieve ijzeren handgreep leidt naar erkervormige inkom. Rechthoekige vensters, overwegend in houten stijl- en regelwerk. Toren met opengewerkte basis zie rondboogarcade, en top zie standvinken waartussen houten balustrade; kleine muuropeningen.

Interieur: op tweede verdieping van toren bibliotheek met schildershoekje (erker), volledig bekleed met houtsnijwerk in neo-Vlaamserenaissance-stijl onder meer naar erker rondboogvormige doorgang op Korinthische zuilen, voorts Ionische zuiltjes, wortelmotief,...

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

• SOHIE J. 1988: Kunstschilders te Hoeilaart rond 1900: Albert Sohie, Zoniën 12, speciaal nummer, 68-78.