erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 11713   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11713

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met dubbelhuisopstand onder overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met dakkapelletje, gebouwd circa vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw als woning voor de gemeentesecretaris op de plaats van de voormalige pastorie; uitgebreid en aangepast in neo-Vlaamserenaissance-stijl; voortuin omheind met ijzeren hek.

Verankerde, bakstenen lijstgevel met verwerking van natuur- en kunststeen; linker travee met tuitgevel, decoratief uitgewerkt met aandak waarop boogvormige topversiering en bolornamenten, met voluten, met boogfries tussen lisenen waarop overhoekse pinakel en eindigend op decoratieve console; houten kroonlijst op klossen; recente uitbouw achteraan en oorspronkelijke vensters vervangen door klooster- en kruiskozijnen met glas in lood.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11713 (Geraadpleegd op 01-04-2020)