Gemeentehuis van Oud-Turnhout

Beschrijving

Vrijstaand, complex geheel opgetrokken in verschillende fasen. Oudste gedeelte (links) gebouwd circa 1906 naar ontwerp van J. Taeymans, in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Verankerde bak- en zandsteenbouw (links) van vier traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking van zadeldaken (leien) eindigend op trapgevels met overhoekse pinakels.

Tegen voorgevel monumentaal, vierkant torengebouw van drie bouwlagen onder tentdak met peerspitsje, uitbouw onder lessenaarsdak waarin voormalige hoofdingang en ronde traptoren met octogonale bovenbouw onder spits; aan achtergevel in evenwicht gebracht door uitspringend travee eindigend op trapgevel onder haaks zadeldak en met uitgespaarde inkompartij met tudorboogvormige arcade; arduinen bordes- en draaitrappen met ijzeren leuning; plint en onderbouw van toren uitgewerkt als bossage van zandsteen. Overwegend kruis-, bol- en kloosterkozijnen met glas in lood; houten (vleugel)deuren in zandstenen omlijsting met negblokken. In 1940 door invallende Duitse troepen sterk beschadigd.

Circa 1945 naar ontwerp van J. Schellekens hersteld en uitgebreid met L-vormige vleugel (rechts) in gelijkaardige trant: bak- en zandsteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder gebogen, afgewolfd zadeldak (leien) met dakkapellen; houten kroonlijst op klossen.

Interieur. Op oorspronkelijk ontwerp "dépôt", gevangenis en brandweer op de begane grond; raadzaal, secretariaat en kadaster op de bel-etage; archieven en "dépôt" op de zolderverdieping. Het niveauverschil duidt op de voormelde bouwfasen. Houten paneeldeuren in pitchpine; in voornaamste vertrekken onder meer trouw- en schepenenzaal, moer- en kinderbalken met balkslof op beschilderde consooltjes, typische schouwen voorzien van houten balk met paneel- en diamantpuntversiering op decoratief uitgewerkte, natuurstenen wangen, achterwand in baksteen en/of tegels. Het hoektorentje diende aanvankelijk voor het laten drogen van de brandweerslangen; heden traptoren.

Uitbreiding met modern, ruim administratief centrum, gebouwd naar ontwerp van groep Delta uit Hasselt, ingehuldigd op 13 oktober 1984. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder complexe, afgeknotte bedaking, verlevendigd door betonnen balkons en luifels. Restauratie van het geheel circa 1985-1986.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Oud-Turnhout, dossier 1.
  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving. Deel 2, De omliggende gemeenten, 10.