Villa Landhuis Klaver

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Oud-Turnhout
Deelgemeente Oud-Turnhout
Straat Goordijk
Locatie Goordijk 27, Oud-Turnhout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oud-Turnhout (adrescontroles: 07-03-2007 - 07-03-2007).
  • Inventarisatie Oud-Turnhout (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Landhuis Klaver

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Landhuis Klaver

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Moderne woning, gebouwd in 1975 naar ontwerp van atelier Vanhout-Schellekens. Complex volumespel van één tot twee bouwlagen onder dito bedaking (leipannen, roofing). Zowel in exterieur als interieur gebruik van bruine baksteen, hout, ruwe beton en glas. Expressieve-primaire uiterlijke vorm komt voort uit de sterke inwendige ruimteverdeling en opbouw.

De afwisseling van platte daken en diverse, beglaasde lessenaarsdaken zorgt voor een ruimtelijk en luchtig effect in de leefzones. De loopbrug als toegang tot de woning fungeert tegelijkertijd als bescherming en accentuering van de privacy. Discrete, houten muuropeningen van verschillende vormen onder andere cirkelvorm, rechthoekige, verticale en horizontale stroken, uitspringende, driehoekige glaspartijen,... Zeer goede integratie van de architectuur in de natuur rondom: de planvoering is gericht op het van binnen uit meebeleven van natuur (een berken- en mastenbos) en seizoenen.

Interieur. Sterke, ruimtelijke opbouw waarbij de structuur duidelijk getoond wordt onder meer betonnen pijlers, dito vloerplaten, houten spanten; na een klein tochtportaal één grote open ruimte zonder deuren en met een niveauverschil (onder meer zitkuil) die centrale tropische binnentuin omgeeft; centrale, metalen trap leidt naar verdieping met overloop rondom de binnentuin. Recente aanpassingen onder meer binnentuin verwijderd, niveauverschillen weggewerkt, ruwe beton en spanten beschilderd.

  • Architektenbureau Vanhout en Schellekens te Turnhout, in Baksteen, nummer 1, 1971, 6-11.
  • BRAEM R., Renaat Braem kiest architectuur, in Openbaar Kunstbezit, XIV, 1976, 88-89.
  • HUYSKENS H., P. Schellekens-C. Vanhout en de hedendaagse bouwkunst in de Kempen. Analyse en evaluatie van ruim twintig jaar woningen (1963-198...), onuitgegeven verhandelingen, Brussel, 1985, 36, 37, 43.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Goordijk

Goordijk (Oud-Turnhout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.