is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Bavoparochie
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Pastorie Sint-Bavoparochie met tuin en vijver
Deze bescherming is geldig sinds
omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van 1895
Deze vaststelling was geldig van tot
De pastorie werd gebouwd in 1895 naar ontwerp van P.J. Taeymans (zie arduinen gevelsteen in linker zijgevel) in neo-Vlaamserenaissance-stijl. De voormalige pastorie bevond zich naast het huidige gemeentehuis.
De pastorie is gelegen op een diep perceel, doorsneden door de beek de Aa en met achterin gelegen vijver. De Aa werd later rechtgetrokken. Het verharde parkeerterrein aan de straat behoorde destijds tot de voortuin, afgesloten door pijlers en hekwerk.
Rond de pastorie ligt een ruime tuin met achteraan een brugje over de Aa en een achterin gelegen vijver.
De pastorie is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak (nok parallel aan de straat) met dakkapellen en klokkentorentje, eindigend op tuitgevels met aandak. Het hoofdgebouw wordt geflankeerd door haakse dienstgebouwtjes van één bouwlaag onder zadeldak, uitspringend aan de achterkant waardoor een U-vormige achtergevel ontstaat. Links bevond zich eertijds het houthok, de moos en het washuis, rechts de stal en het schuurtje.
De onderkelderde, verankerde bakstenen lijstgevel op arduinen plint wordt gekenmerkt door de verwerking van natuur- en kunststeen onder meer in de muurbanden, boogstenen, dorpels, decoratie,.... De middentravee wordt geleed door een Brugse travee en is verhoogd tot trapgevel met overhoekse pinakels, kordon en steigergaten onder de houten kroonlijst. De achtergevel heeft een fries van baksteenlijsten. De muuropeningen bestaan uit segmentboogvormige keldervensters en rechthoekige muuropeningen met natuurstenen dorpels, op de begane grond met getralied bovenlicht. De rechthoekige houten vleugeldeur is uitgewerkt met wortel- en diamantpuntmotief en is samen met het getralied bovenlicht gevat in een arduinen omlijsting. Er is een beeldennis. De eenvoudige achtergevel heeft segmentboogvormige muuropeningen.
Het interieur heeft een centrale gang met rechts spreekkamer, bibliotheek, traphal en keuken en links aaneengeschakelde woonvertrekken met marmeren schouwen onder andere één met uitschuifbaar kacheltje. Er is een tussendeur met geëtst glas, typische plafond- en wanddecoratie in stucwerk onder meer rondboognis, pilasters, balkwerk steunend op consoles met wortelmotief,...
Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DA002245, Pastorie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De topografische kaarten geven over de aanleg van de pastorietuin weinig informatie. Op de topografische kaart van 1928 is wel zichtbaar dat de Aa ter hoogte van de pastorietuin een grote bocht maakt. Op de naastliggende percelen zijn de "kronkels" in de beekloop al eerder verdwenen. Op de topokaart van 1969 is de Aa ook ter hoogte van de pastorietuin recht getrokken. Vermoedelijk vormt de grote, cirkelvormige vijver dan ook het restant van de vergraven beekkronkel.
Verder volgt de aanleg van de pastorietuin een beproefd recept: aansluitend bij de woning is een open gazon met omgevende bomenrand aangelegd. De overzijde van de Aa is als een met hoogstammige bomen dicht beplant pastoorsbosje uitgevoerd. Heden is het een openbaar parkje dat als doorsteek voor voetgangers naar de achterliggende wijk gebruikt word.