Pastorie Sint-Bavoparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Oud-Turnhout
Deelgemeente Oud-Turnhout
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 46, Oud-Turnhout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oud-Turnhout (adrescontroles: 07-03-2007 - 07-03-2007).
  • Inventarisatie Oud-Turnhout (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Pastorie Sint-Bavoparochie met tuin en vijver

Deze bescherming is geldig sinds 17-05-1999.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van 1895

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Historiek

De pastorie werd gebouwd in 1895 naar ontwerp van P.J. Taeymans (zie arduinen gevelsteen in linker zijgevel) in neo-Vlaamserenaissance-stijl. De voormalige pastorie bevond zich naast het huidige gemeentehuis.

Beschrijving

De pastorie is gelegen op een diep perceel, doorsneden door de beek de Aa en met achterin gelegen vijver. De Aa werd later rechtgetrokken. Het verharde parkeerterrein aan de straat behoorde destijds tot de voortuin, afgesloten door pijlers en hekwerk.

Rond de pastorie ligt een ruime tuin met achteraan een brugje over de Aa en een achterin gelegen vijver.

De pastorie is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak (nok parallel aan de straat) met dakkapellen en klokkentorentje, eindigend op tuitgevels met aandak. Het hoofdgebouw wordt geflankeerd door haakse dienstgebouwtjes van één bouwlaag onder zadeldak, uitspringend aan de achterkant waardoor een U-vormige achtergevel ontstaat. Links bevond zich eertijds het houthok, de moos en het washuis, rechts de stal en het schuurtje.

De onderkelderde, verankerde bakstenen lijstgevel op arduinen plint wordt gekenmerkt door de verwerking van natuur- en kunststeen onder meer in de muurbanden, boogstenen, dorpels, decoratie,.... De middentravee wordt geleed door een Brugse travee en is verhoogd tot trapgevel met overhoekse pinakels, kordon en steigergaten onder de houten kroonlijst. De achtergevel heeft een fries van baksteenlijsten. De muuropeningen bestaan uit segmentboogvormige keldervensters en rechthoekige muuropeningen met natuurstenen dorpels, op de begane grond met getralied bovenlicht. De rechthoekige houten vleugeldeur is uitgewerkt met wortel- en diamantpuntmotief en is samen met het getralied bovenlicht gevat in een arduinen omlijsting. Er is een beeldennis. De eenvoudige achtergevel heeft segmentboogvormige muuropeningen.

Interieur

Het interieur heeft een centrale gang met rechts spreekkamer, bibliotheek, traphal en keuken en links aaneengeschakelde woonvertrekken met marmeren schouwen onder andere één met uitschuifbaar kacheltje. Er is een tussendeur met geëtst glas, typische plafond- en wanddecoratie in stucwerk onder meer rondboognis, pilasters, balkwerk steunend op consoles met wortelmotief,...

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DA002245, Pastorie

Datum tekst: 2014

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Oud-Turnhout)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.