Teksten van Pastorie Sint-Bavoparochie

Pastorie Sint-Bavoparochie ()

Historiek

De pastorie werd gebouwd in 1895 naar ontwerp van P.J. Taeymans (zie arduinen gevelsteen in linker zijgevel) in neo-Vlaamserenaissance-stijl. De voormalige pastorie bevond zich naast het huidige gemeentehuis.

Beschrijving

De pastorie is gelegen op een diep perceel, doorsneden door de beek de Aa en met achterin gelegen vijver. De Aa werd later rechtgetrokken. Het verharde parkeerterrein aan de straat behoorde destijds tot de voortuin, afgesloten door pijlers en hekwerk.

Rond de pastorie ligt een ruime tuin met achteraan een brugje over de Aa en een achterin gelegen vijver.

De pastorie is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak (nok parallel aan de straat) met dakkapellen en klokkentorentje, eindigend op tuitgevels met aandak. Het hoofdgebouw wordt geflankeerd door haakse dienstgebouwtjes van één bouwlaag onder zadeldak, uitspringend aan de achterkant waardoor een U-vormige achtergevel ontstaat. Links bevond zich eertijds het houthok, de moos en het washuis, rechts de stal en het schuurtje.

De onderkelderde, verankerde bakstenen lijstgevel op arduinen plint wordt gekenmerkt door de verwerking van natuur- en kunststeen onder meer in de muurbanden, boogstenen, dorpels, decoratie,.... De middentravee wordt geleed door een Brugse travee en is verhoogd tot trapgevel met overhoekse pinakels, kordon en steigergaten onder de houten kroonlijst. De achtergevel heeft een fries van baksteenlijsten. De muuropeningen bestaan uit segmentboogvormige keldervensters en rechthoekige muuropeningen met natuurstenen dorpels, op de begane grond met getralied bovenlicht. De rechthoekige houten vleugeldeur is uitgewerkt met wortel- en diamantpuntmotief en is samen met het getralied bovenlicht gevat in een arduinen omlijsting. Er is een beeldennis. De eenvoudige achtergevel heeft segmentboogvormige muuropeningen.

Interieur

Het interieur heeft een centrale gang met rechts spreekkamer, bibliotheek, traphal en keuken en links aaneengeschakelde woonvertrekken met marmeren schouwen onder andere één met uitschuifbaar kacheltje. Er is een tussendeur met geëtst glas, typische plafond- en wanddecoratie in stucwerk onder meer rondboognis, pilasters, balkwerk steunend op consoles met wortelmotief,...

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DA002245, Pastorie

Pastorie, gebouwd in 1895 naar ontwerp van P.J. Taeymans (zie arduinen gevelsteen in linker zijgevel) in neo-Vlaamserenaissance-stijl; de voormalige pastorie bevond zich naast het huidige gemeentehuis, ter hoogte van Dorp 30.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met dakkapellen en klokkentorentje, eindigend op tuitgevels met aandak; geflankeerd door haakse dienstgebouwtjes van één bouwlaag onder zadeldak, uitspringend aan de achterkant waardoor U-vormige achtergevel ontstaat, links eertijds het houthok, de moos en het washuis, rechts stal en schuurtje.

Onderkelderde, verankerde bakstenen lijstgevel op arduinen plint; verwerking van natuur- en kunststeen onder meer in muurbanden, boogstenen, dorpels, decoratie,...; middentravee geleed door Brugse travee en verhoogd tot trapgevel met overhoekse pinakels; kordon; steigergaten onder houten kroonlijst; achtergevel met fries van baksteenlijsten. Segmentboogvormige keldervensters; rechthoekige muuropeningen met natuurstenen dorpels, op begane grond met getralied bovenlicht. Rechthoekige houten vleugeldeur uitgewerkt met wortel- en diamantpuntmotief samen met getralied bovenlicht in arduinen omlijsting; beeldnis. Segmentboogvormige muuropeningen in eenvoudige achtergevel.

Interieur. Centrale gang met rechts spreekkamer, bibliotheek, traphal en keuken, links aaneengeschakelde woonvertrekken met marmeren schouwen onder andere één met uitschuifbaar kacheltje; tussendeur met geëtst glas; typische plafond- en wanddecoratie in stucwerk onder meer rondboognis, pilasters, balkwerk steunend op consoles met wortelmotief,... Ruime tuin achteraan met brugje over de Aa en achterin gelegen vijver.

• Archief Afdeling Monumenten en Landschappen - Brussel, Plannenfonds Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, provincie Antwerpen, Oud-Turnhout, pastorie.

Auteurs:  De Sadeleer, Sibylle