Neogotische kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotische kapel

Beschrijving

Rechthoekige kapel eindigend op driezijdige koorsluiting met rechthoekige sacristie, onder afgewolfd zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, kunstleien), gebouwd circa 1928 als kapel van het kasteel De Lint, gelegen op het gelijknamig domein; ingewijd op 6 mei 1928; het kasteel, door de Tweede Wereldoorlog zeer bouwvallig geworden, werd gesloopt circa 1945, het domein werd verkaveld in een residentiële villawijk.

Onderkelderd, bakstenen gebouwtje met gecementeerde muurbanden; spaarvelden tussen lisenen; baksteenfries met bloktand. Overwegend spitsboogvormige muuropeningen, in zijgevels gekoppeld; spitsboognis met verweerd beeld; rechthoekige, houten deur in getoogd portaal.

• HAESELDONCKX R., HEMELAER A. e.a., De kapelletjes in Oud-Turnhout en Schoonbroek, in Oud-Turnhout en zijn verleden, 2, Oud-Turnhout, 1985, 65.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle