Woning Verboven

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Verboven

Beschrijving

Gebouwd in 1962 naar ontwerp van atelier Vanhout-Schellekens. Vrijstaande, moderne woning van één bouwlaag onder plat dak, typerend voor de beginperiode van voormelde architecten gekenmerkt door een combinatie van invloeden van de Scandinavische architectuur met eigen karakteristieken die in latere woningen verder ontwikkeld zullen worden. Eenvoudig, massief volume opgebouwd uit een aantal grote vlakken van witgeschilderde baksteen met dito betonnen daklijst; verticale en horizontale muuropeningen.

Eenvoudige planopbouw: hoofdvolume met carport, garage en woongedeelte, in de achtergevel inspringend terras, recent overdekt; langgestrekte vleugel met slaapgedeelte. Omwille van de oriëntatie enkel opengewerkt in de zijgevel door middel van grote vensterpartijen met houtwerk.

• Architektenbureau Vanhout en Schellekens te Turnhout, in Baksteen nummer 1, 1971, 6-11.
  • HUYSKENS H., P. Schellekens-C. Vanhout en de hedendaagse bouwkunst in de Kempen. Analyse en evaluatie van ruim twintig jaar woningen (1963-198...), onuitgegeven verhandeling, Brussel, 1985, 16-23.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle