Parochiekerk Onbevlekt Hart van Maria

Beschrijving

Vrijstaande kerk, gebouwd in 1955-1956 naar ontwerp van R. Van Steenbergen senior in een vereenvoudigd historicisme. Circa 1949 instelling van een kapelanij, afhankelijk van de parochie Sint-Bavo; op 12 november 1950 inwijding van een eerste hulpkerk (kapel), na de in gebruikname van de kerk geïntegreerd in de huidige Vrije Basisschool Zwaneven; inwijding van de nieuwe kerk op 30 juni 1956; de nabijgelegen pastorie dateert uit 1957; onafhankelijke parochie sinds 1966.

Pseudo-basiliek met driebeukig schip van drie traveeën, een grotendeels ingebouwde westtoren onder uidak, een recht afgesloten transept, een koor van twee rechte traveeën met een recht afgesloten, lagere koorsluiting, geflankeerd door de doop- en weekkapel (ten zuidoosten) en een zijkapel met sacristie (ten noordwesten); overwegend zadeldaken (leien).

Rode baksteenbouw; beperkt gebruik van zandsteen, zie raam- en deuromlijstingen, dorpels, kraagstenen...; muurvlechtingen in puntgevels. Rondboogvensters met afgeschuinde dorpel; oculi; metalen roedeverdeling met glas in lood, gebrandschilderd in koor; houten vleugeldeur in geblokte, zandstenen omlijsting met waterlijst op arduinen plint.

Sober interieur: schip met rondboogarcade op pijlers met arduinen vierkante sokkel; overwelving met spitsbooggewelf, kruising met kruisgewelf; bepleisterde en licht beschilderde muren.

Mobilair. Beeldhouwwerk: twee knielende engelen, lindenhout, afkomstig uit Baarle-Hertog; Christus aan het kruis, hout.

Meubilair. Altaren, 20ste eeuw, marmer; orgel, vierde kwart van de 20ste eeuw, M. Nagels. Glasramen: roosvenster in koorsluiting, Onze-Lieve-Vrouw van het Zwaneven, tweede helft van de 20ste eeuw, door J. Huet; vier glasramen in het koor, de vier Evangelisten, tweede helft van de 20ste eeuw, door firma Slabbinck.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Oud-Turnhout, dossier 1.
  • Gegevens verstrekt door B. Driesen.