erfgoedobject

Domein De Witte Brem

bouwkundig element
ID: 11752   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11752

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Domein De Witte Brem
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Domein met landhuis, boerderij, park en vijver met bakstenen bruggetje, gelegen tussen de Steenweg op Mol en de Oude Arendonkse Baan. Achterin gelegen landhuis met onregelmatige travee-indeling en één tot twee bouwlagen met souterrain onder complexe bedaking (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat, leien) met dakvensters, gebouwd in 1899 (zie gevelsteen in toren), met elementen ontleend aan de cottagestijl, in opdracht van dokter Charles van Everbroeck-De Backer, zie initialen "CH.V.E.V.(?)B." in zijpuntgevel van boerderij.

Oorspronkelijk volume gaat vermoedelijk terug op verankerd linker gedeelte tot en met puntgevel; rechter gedeelte met driezijdige erker waarboven balkon met ijzeren leuning later toegevoegd. Volumespel van in- en uitspringende lijst- en (afgeknotte) puntgevels van verschillende hoogtes met vierkante traptoren onder ingesnoerde spits met ijzeren windvaantje; puntgevels met overkragende daken op opengewerkte consoles, sommige met open vakwerk.

Baksteenbouw met gecementeerde onderdelen onder andere plint, boogstenen, kordons, dorpel,...; verwerking van gesinterde baksteen; fries van baksteenlijsten onder houten kroonlijst. Overwegend getoogde muuropeningen; korfboogvormige glas-in-loodvensters, laatstgenoemde met blinde balustrade op borstwering; rechthoekige, houten deur met beslag onder rondboogvormig bovenlicht; vleugeldeur met reliëfglas en ijzerwerk onder deurvenster met houten balkonnetje.

Interieur. Souterrain met troggewelfjes; woonvertrekken gescheiden door tussendeuren van glas in lood; zandstenen schouw; houten lambrisering.

Aan de straat gelegen woonstalhuis met schuur onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), opklimmend tot 1884, volgens de inscriptie in gesinterde baksteen op zijpuntgevel. Verankerde baksteenbouw; verwerking van arduin in boogstenen en dorpels. Fries van diverse baksteenlijsten onder meer boogfries op voorgevel; houten kroonlijst op klossen. Getoogde muuropeningen, in woongedeelte met luikduimen; rondboogvormige stalvenstertjes onder luchtgaten, gedichte stalpoorten. Schuur met houten bebording.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Domein De Witte Brem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11752 (Geraadpleegd op 27-05-2020)