erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 11759   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11759

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pseudo- mansardedak (nok parallel aan de straat, leien) met dakkapel in houten omlijsting, in art deco; uitbouw van één travee en één bouwlaag afgezet met balustrade; opklimmend tot het tweede kwart van de 20ste eeuw. Combinatie van lijstgevel met gedrukte spitsbogige gevel. Baksteenbouw met gecementeerde en beschilderde of beraapte muurvlakken en onderdelen op arduinen plint. Rechter travee uitgewerkt met gevelhoge, driezijdige erker waarboven balkon; typische, rechte lijnvoering in het ijzerwerk van de vleugeldeur en de balkonleuning en in de glas-in-loodbovenlichten; houten kroonlijst op consoles. Overwegend rechthoekige muuropeningen; spitsboogvenster; arduinen lekdrempels, in erker kordonvormend.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11759 (Geraadpleegd op 17-02-2020)