Hoeve in L-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in L-vorm

• is aangeduid als beschermd monument L-vormige hoeve

Beschrijving

Oude kasseiweg leidt naar achterin, op de oude rooilijn gelegen L-vormige hoeve bestaande uit woonstalhuis van zeven traveeën en haaks aanpalende langsschuur van vier traveeën, vrijstaand bakhuisje en karrenhuis; inplanting en kern klimmen op tot de 18de eeuw, schuur en bakhuis van het vierde kwart van de 19de eeuw of eerste kwart van de 20ste eeuw; moestuin en boomgaard.

Verankerde bakstenen gebouwen onder (afgewolfd) zadeldak (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat, Vlaamse, mechanische pannen); vermoedelijk een verstening van een voormalige leembouw (zie interieur); verschillende sporen die verwijzen naar ouder, eerste volume onder meer bouwnaden, een stroomlaag bovenaan in afgeknotte rechter zijgevel, getraliede venstertjes met houten latei en dorpel, een houten latei onder strekse boog, een kozijnraam en deurkozijn en zo meer. Overwegend aangepaste rechthoekige muuropeningen, in schuur houten poorten onder houten en ijzeren latei.

Authentiek bewaard interieur: in woongedeelte oorspronkelijk eiken bouwgeraamte zichtbaar namelijk lage constructie van zware moer- en kinderbalken op schoorstukken met pen- en gatverbinding; Kempense haard met spitsboognisje; vloer van rode, gebakken tegels; stal met houten stalrijpels.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle