erfgoedobject

Landhuis Tempelhof

bouwkundig element
ID
11773
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11773

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Tempelhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig zomerverblijf in eclectische stijl, in 1869 gebouwd in opdracht van Emiel Van Nyen (1841-1913), verkocht in 1887 doch vanaf 1905 terug in het bezit van de Van Nyens; tot 1952 bewoond door de familie van Karel Van Nyen (1864-1951), neef van de bouwheer, geschiedvorser en eerste heemkundige van Beerse. Na diens dood, in 1952, aangekocht door de gemeente, om tot 1977 dienst te doen als gemeentehuis; in 1960 uitgebreid met rechtervleugel voor raadzaal. Heden gemeenschapshuis en heemkundig museum. Omringend park begrensd door Kerkplein en Pastoriestraat met voormalig koetshuis aan zuidzijde, ingericht als steenbakkerijmuseum en café; in het park, duiventoren, reconstructie van een droogloods (afkomstig van de vroegere steenbakkerij DAKT), monument voor de steenbewerkers van Beerse en enkele hedendaagse sculpturen.

Vrijstaand herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak (nok parallel aan de straat, leien); iets lagere noordelijke uitbouw onder half schilddak met oeils-de-boeuf (nok loodrecht op de straat) en latere uitbouw; zuidelijke vleugel van 1960 onder plat dak; de verbouwing van de begane grond aan tuinzijde dateert vermoedelijk van dezelfde tijd. Bakstenen dubbelhuis op arduinen plint, gemarkeerd door gecementeerde muurbanden, tandlijsten en houten kroonlijst op klossen; getoogde muuropeningen met bewaarde luiken voor de vensters aan de straat; ook rondbogige en rechthoekige muuropeningen. Bovenverdieping sedert 1987 ingericht als heemkundig museum. Voormalige raadzaal ingericht in rustieke stijl met schilderijen door K. Ooms, Ph. Van Bree en E. De Biefve, L. Derickx en C. Van Leemputten; glasramen, 1966, door J. Huet.

Gerenoveerd en vergroot koetshuis met oorspronkelijk volume van drie traveeën onder schilddak (leien); neotraditioneel getint bakstenen gebouw met verhoogde, risalietvormende middentravee met trapgevels, hoektorentjes, versieringen van gesinterde baksteen, segmentboogpoorten, oculi en rondboogvenstertjes.

  • Gegevens verstrekt door L. Dignef.
  • Beerse Vlimmeren, p. 9, 294.
  • Een droogloods voor Tempelhof, in De Vlierbes, Driemaandelijks contactblad, XI, nr. 37, 1989, p. 3-4.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het landhuis is gebouwd in 1880.
Auteurs: Verwaest, Elle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis Tempelhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11773 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Beerse

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.