Tweegezinswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweegezinswoning

Beschrijving

Tweegezinswoning in eclectische stijl van zes traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); omringende beboomde tuin met haag aan straatzijde. Nummer 50, zogenaamd Villa Antoinette, van circa 1901 opgetrokken in opdracht van Jos Pauwels, een beenhouwer uit Borgerhout; nummer 48 werd nadien in dezelfde stijl bijgebouwd.

Baksteenbouw op gecementeerde plint, gemarkeerd door licht verspringende volumes, afwisselend met lijst en puntgevels, en imposante dakkapellen; met gesinterde baksteen verlevendigd metselwerk. Nummer 50 bovendien met kenmerkende schoorstenen voorzien van sierlijk topstuk en opengewerkte hoektravee met houten borstwering, stijlen en windbord. Beluikte rechthoekige vensters onder ontlastingsboog; beluikte segmentboogdeuren; oorspronkelijk houtwerk; bovenlichten met gekleurd glas in lood.

• Beerse Vlimmeren, p. 46.
  • GEERTS J., Pauwels, de liberaal, in De Vlierbes, VI, 1984, p. 36-41.