erfgoedobject

Twee villa's De Corte en Michielsen

bouwkundig element
ID
11781
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11781

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee villa's met voortuin, in nieuwe zakelijkheid/art deco, circa 1935, naar ontwerp van architect R. Van Steenbergen senior; nummer 76 met oorspronkelijke huisnaam "Spes", is van 1938.

Opvallende volumewerking, in beide gevallen vertrekkend van een immens zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), een begane grond met uitgemetselde bloembakken en erkers en een kolossale balkvormige uitbouw aan de rechterzijgevel. Punt- en lijstgevels van bruine parementsteen met siermotieven in het metselwerk; verschillend opgevatte rechthoekige muuropeningen. Smeedijzeren tuinhekken en balkonleuning van nummer 76 met zelfde vormgeving. Nummer 78 met gevelbrede betonnen luifel boven de begane grond, kenmerkende deur van hout, glas en smeedwerk en met kleurrijke faience beklede bloembak.

  • Gegevens verstrekt door L. Dignef.
  • Archief R. Van Steenbergen.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee villa's De Corte en Michielsen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11781 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Beerse

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.