erfgoedobject

Woning Rommens

bouwkundig element
ID
11794
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11794

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Villa Rommens met interieur
    Deze bescherming is geldig sinds 06-07-1999

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Rommens
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Zogenaamd woning Rommens in art deco, 1934, naar ontwerp van architect R. Van Steenbergen senior. Villa van vier/drie traveeën en één/drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (Vlaamse pannen); originele vormgeving door middel van speels gecombineerde vlakken en volumes. Lijstgevels, aan de straatzijde centraal doorbroken door een manke puntgevel met driekwartronde hoektoren, geflankeerd door gemetselde bloembakken en een uitbouw met terras aan zuidzijde.

Gevelbekleding van bruine parementsteen, horizontaal belijnd met diep uitgesneden lintvoegen naast kordonvormende dorpels en lijsten. Verschillend uitgewerkte rechthoekige vensters, naast enkele patrijspoorten en gekoppelde rondboogvensters in de puntgevel. Bewaard houtwerk met gekleurd glas in lood en raamdorpels van faience. Rondbogige hoofdinkom in noordelijke zijgevel met oorspronkelijke ijzeren lichtarm en nieuwe lamp; een originele verlichtingsarmatuur in de vorm van een toorts bleef bewaard aan het torentje. Typische tuinafsluiting van baksteenmetselwerk en buisleuningen.

Interieur: de oorspronkelijke planindeling bleef, met uitzondering van de keuken, intact bewaard. Gaaf bewaard art-deco-interieur met vast meubilair, onder meer ingemaakte kasten en zitbanken, houten trapzaal, binnendeuren onder meer met glas in lood, lambrisering van faience (inkomhal) en hout, tegel- en parketvloeren uit bouwperiode.

  • Gegevens verstrekt door mevrouw Keustermans-Arckens.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning Rommens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11794 (Geraadpleegd op 15-06-2021)