Hoeve Den Heiberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Den Heiberg

Beschrijving

Hoeve bestaande uit voormalig woonstalhuis met langsschuur aan noordzijde en beukenhagen aan de straat. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Woonstalhuis, mogelijk met oudere kern, aangepast in de 19de en 20ste eeuw, in 1978 volledig gerenoveerd; zeven traveeën met tot woning omgevormd stalgedeelte en volledig vernieuwd houtwerk.

Schuur opklimmend tot de 17de eeuw, in het begin van de 20ste eeuw afgebroken in Gierle en overgebracht naar "den Heiberg": langsschuur van zes traveeën met inscriptie 1692, oorspronkelijk gebinte, rechthoekige poorten, halvemaanvenstertjes.

• VAN DEN BOGAERT W., Van hoeven tot hoevenamen in Beerse, in De Vlierbes, XVIII, 1996, p. 135-139.
  • Gegevens verstrekt door L. Dignef.