erfgoedobject

Boerenarbeiderswoningen

bouwkundig element
ID: 11813   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11813

Juridische gevolgen

Beschrijving

Typische boerenarbeidershuizen van één bouwlaag en twee of drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen) uit het vierde kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw, die tot voor kort het straatbeeld van vele Kempense dorpen bepaalden; per twee of drie huizen is er een doorgang naar het erf.

Bakstenen lijst- en zijpuntgevels op gecementeerde plint, al dan niet verankerd, met getoogde muuropeningen, vensterluiken, soms met muurbanden, een eenvoudige tegelfries, tandlijst of versierde klossen onder de kroonlijst; de uitspringende rechtertravee van nummer 72 was eertijds de winkel van een koperslager, lood- en zinkbewerker.

Verschillende aanpassingen: nummer 72 opgeknapt en met vernieuwd houtwerk.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Boerenarbeiderswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11813 (Geraadpleegd op 10-04-2020)