Sint-Janshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Janshoeve

Beschrijving

Hoeve bestaande uit een woonstalhuis, opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw doch mogelijk met oudere kern, zie inscriptie 1671 in een trekbalk in de stal; later bijgebouwd woonhuis aan de oostzijde; de parallel vrijstaande schuur aan de noordzijde, opklimmend tot 1912, werd gesloopt.

Voortuin met kastanje, recent omheind met ijzeren hekken; opnieuw aan te leggen moestuin aan westzijde. Woonhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën, stal van vier, onder doorlopend, in het begin van de 20ste eeuw verhoogd zadeldak, zie naden in zijpuntgevels (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw, waarvan de voorgevel in 1906 werd gewijzigd; getoogde muuropeningen, onder meer beluikte woonhuisvensters en poort van voormalige potstal, vermoedelijk met 19de-eeuws houtwerk. Zijpuntgevels met rechthoekige venstertjes, luik en verluchtingsgaten.

• S.N., Beerse Vlimmeren, 1991, p. 298.
  • Gegevens verstrekt door L. Dignef.