erfgoedobject

Hoeve De Blakke Heide

bouwkundig element
ID
11828
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11828

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Blakke Heide
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Monumentale hoeve, opgetrokken in 1940-1941 door steenbakker Martin Verbeeck van de Kempische Verenigde Steenfabrieken (K.V.S.) ter vervanging van een boerderij, juist achter de steenfabriek aan het kanaal, die plaats moest maken voor de uitbreiding van het bedrijf. Door de heropbloei van de steenfabriek, heden Koramic Terca, wordt de grond tot vlak tegen de hoeve voor kleiwinning ontgonnen, zie onder meer de grote kleiput ten noorden van de hoeve, bezocht door talrijke watervogels.

Langgestrekt hoevecomplex met woonstalhuis en aanpalende monumentale langsschuur respectievelijk onder zadel- en afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen); bakstenen lijst- en topgevels (schuur) met getoogde muuropeningen; schuur met steunberen en rondboogpoort. De koestal aan de noordzijde (nok parallel aan de straat) werd in 1952 bijgebouwd.

  • VAN DEN BOGAERT W., Van hoeven tot hoevenamen in Beerse, in De Vlierbes, XVIII, 1996, p. 112-114.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve De Blakke Heide [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11828 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Beerse

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.