erfgoedobject

U-vormige hoeve

bouwkundig element
ID
11832
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11832
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

U-vormige hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, bestaande uit woonstalhuis en langsschuur met aanbouwsels aan erfzijde, vrijstaand schob aan westzijde en tot woning gerenoveerd bakhuis aan noordzijde; omringende linden (straatzijde), boomgaard (oostzijde) en weiland (westzijde).

Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak (nok parallel aan en loodrecht op de straat, Vlaamse en mechanische pannen). Woonhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën, stal van drie en acht traveeën, schuur van twee en vijf traveeën. Rechthoekige muuropeningen; vernieuwd houtwerk voor het woonhuis, latere betonnen stalvensters, gedichte stalpoort in de voorgevel en bewaarde met ijzeren latei aan de erfzijde; originele schuurpoorten met houten latei. Origineel, deels beplankt schob met houten deur en poort.

  • S.N., Beerse Vlimmeren, Uitgave van de Heemkundige kring De Vlierbes, 1991, p. 216.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: U-vormige hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11832 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.