erfgoedobject

Woning Dufraing

bouwkundig element
ID
11842
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11842

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Dufraing
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig herenhuis Dufraing van zes traveeën, een afgeschuinde hoek en drie traveeën, twee bouwlagen en afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); teruggaand op een typische dorpswoning (dubbelhuis) uit de 19de eeuw, met inrijpoort en binnenkoer ter hoogte van het huidige nummer 3; de bovenverdieping werd pas aan het einde van de 19de eeuw toegevoegd.

Bakstenen lijstgevels met aangepaste, rechthoekige benedenvensters; getoogde bovenvensters met omlopend bakstenen waterlijstje, kordonvormende lekdrempels en bewaarde gietijzeren leuningen; voormalige voordeur aan Gasthuisstraat in arduinen omlijsting met waterlijst. Door het verwijderen van de vroegere muurbanden, de houten kroonlijst op klossen en het vroegere houtwerk, inclusief vensterluiken heeft het gebouw veel van zijn waarde ingeboet.

  • JANSEN H. en DIGNEF H., Historiek van het huis Dufraing, in De Vlierbes, XV, 1993, p. 97-108.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Burgerhuis ontworpen door J. Taeymans

  • Is deel van
    Vredestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning Dufraing [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11842 (Geraadpleegd op )