erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 11862   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11862

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) in eclectische stijl van circa 1900, gesigneerd architect F.X. Taeymans op de plint.

Lijstgevel met parement van witte verglaasde baksteen, dito groene muurbanden en veelvuldig gebruik van arduin. Brede venstertravee met omlijst, beluikt korfboogvenster op de begane grond, monumentaal arduinen balkon voorzien van een klassieke houten erker op de bovenverdieping.

Smalle inkomtravee met rondboogdeur en rechthoekig bovenvenster, in volledig omlopende omlijsting van arduin; houten paneeldeur met glaspartij en fraai smeedijzeren traliewerk. Gevelbeëindiging met houten kroonlijst op klossen en consoles van arduin; friesje met tegeltableau met bloemmotief.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11862 (Geraadpleegd op 28-11-2020)