Eclectische stadswoning

Beschrijving

Rijhuisje van slechts één travee en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak, gedateerd 1909 door middel van cijferankers; opgetrokken in opdracht van koperslager-loodgieter H. Melis naar ontwerp van architect J. Crols, 1909, samen met het gelijkaardige links gelegen huis zie bouwaanvraag (huidige nummer 53, vervangen).

Zeer kleurrijk (geel, wit, rood, bruin) bakstenen trapgeveltje op arduinen plint met sierankers, tegeltableaus en smeedijzeren topversiering; begane grond met winkelpui van voormalige knopenzaak; vitrine en deur met trekbel, onder doorlopende I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten, sierlijk uitgemetseld boogveld en ontlastingsboog met sluitsteen en hoekblokken van arduin. Vensters van de tweede bouwlaag opgevat als serliana; rondboogvenster in top. Aangepast interieur.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1909, dossier 24.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 26.