erfgoedobject

Twee begijnenhuisjes

bouwkundig element
ID
11874
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11874

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee begijnenhuisjes
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof
  Deze bescherming is geldig sinds 27-05-2015

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Turnhout
  Deze aanduiding is geldig sinds 02-12-1998

Beschrijving

Enkel- en dubbelhuisje, van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw; aansluitend bijgebouwtje.

Verankerde bakstenen lijst- en zijtopgevels, laatstgenoemde met vlechtingen en aandak aan westzijde, op gecementeerde, beschilderde plint; houten kruis-, klooster- en bolkozijnen met luiken op de begane grond; ontlastingsbogen. Nummer 6 met rechthoekige deur, nummer 7 met korfboogdeurtje in bepleisterde en beschilderde omlijsting met sleutel en imposten, waarboven nis met gekleed Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

In de kleinere woning nummer 6 staat de haard in de achterkamer tegen de scheimuur tussen beide kamers; de gesloten trapkast met steektrap bevindt zich rechts in dezelfde ruimte.

In de grotere woning nummer 7 staat de schoorsteen in het voorste links gelegen vertrek; achter de ruime voorkamers bevinden zich respectievelijk een gesloten trapkast met spiltrap, de toegang tot de kelder en een opkamer.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

 • Is deel van
  Begijnhof


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twee begijnenhuisjes [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11874 (Geraadpleegd op 15-05-2021)