Heilige Rosalia, Heilige Gertrudis en Heilige Catharina

Juridische gevolgen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Rosalia, Heilige Gertrudis en Heilige Catharina

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Turnhout
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Enkelhuizen (nummers 40 en 42) en dubbelhuis (nummer 41) van twee of drie traveeën en twee bouwlagen uit de tweede helft van de 17de eeuw, zie nummer 40 met ingemetseld jaartal 1664.

Verankerde bakstenen lijstgevels op beschilderde plint; de witgeschilderde bakstenen banden, negblokken, hoek- en sluitstenen leunen aan bij de traditionele bak- en zandsteenbouw. Houten kruis- en kloosterkozijnen onder ontlastingsstrek; luiken op de begane grond; bewaarde duimen op de bovenverdieping; omlijste korfboogdeuren waarboven spitsboognis met geschilderde voorstelling van heilige. Mooi smeedijzeren sluitwerk. Bewaarde trekbellen.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle