Begijnenhuizen

Gemeente Turnhout

is deel van de bescherming als monument Begijnhof

is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Turnhout

Deze aanduiding is geldig sinds 02-12-1998.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Begijnhof, Turnhout

Beschrijving

Op de rooilijn achteruitwijkende begijnhofhuisjes met voortuin, in 1981-1983 gerenoveerd onder leiding van architect E. Wauters.

Dubbel- (nummers 79 en 80) en enkelhuizen (nummers 81-82) van drie, vijf of twee traveeën en één, anderhalve of twee bouwlagen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw; nummers 81 en 82, oorspronkelijk slechts één kamer diep, in de 18de eeuw met een tweede plaats uitgebreid; talrijke aanpassingen in de 19de en de 20ste eeuw.

Verankerde bakstenen huizen, nummer 79 met houten kruiskozijnen op de begane grond, ingekaste rechthoekige bovenvensters en korfboogdeur; nummer 80 (gereconstrueerd) met rechthoekige vensters met houten latei, twee dakkapellen, een getrapt dakvenster en zijpuntgevel met aandak; nummers 81-82 met rechthoekige en segmentbogige muuropeningen, manke zijpuntgevels met aandak en muurvlechtingen; nummer 82 met metsersteken in de voorgevel en nog aanwezige open haarden met bepleisterde bakstenen wangen, horizontale kroonlijsten en vluchtende kap.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet